check
13 woonafdelingen
check
15 000 m² meubels
check
2 jaar gegarandeerd garantie

Hoe onderhoud je een lederen zetel?

divider
Jouw lederen zetel zo lang mogelijk mooi houden? Dat kan met onze onderhoudstips!
Onderhoudstips
Gepost op 17 november 2023

Luxueus, trendy en tijdloos.

Een lederen zetel is een investering voor jaren, je wilt die dan ook zo lang mogelijk in topconditie houden. Heb je kinderen en huisdieren die het al eens bont durven maken? Of ben je zelf iemand die wel eens in de zetel durft te morsen? Met onze onderhoudstips hoef je je daarover geen zorgen te maken.

Mooier met de jaren.

Leder is een natuurproduct, en iedere huid is uniek met zijn eigen karaktereigenschappen. Die kunnen soms zichtbaar zijn in de vorm van kleine littekens, insectenbeten of andere onzuiverheden. Bepaalde types leder verdoezelen het, andere ledertypes tonen ze open en bloot. Volmaakte imperfectie noemen we dit, je houdt ervan of niet. Informeer dus zeker naar de verschillende mogelijkheden zodat je een ledersoort kunt kiezen die je het mooiste vindt. Onze interieuradviseurs leggen je graag alle verschillen uit en kiezen samen met jou naar het best passende leder.

Wist je trouwens dat leder net mooier wordt doorheen de jaren? Het ontstaan van plooivorming en veranderingen in de elasticiteit is dan ook heel normaal. Je brengt er tenslotte toch heel wat tijd in door. Leder leeft, eigenlijk net zoals de menselijke huid.

Laat je inspireren in onze winkel.

Als je weet dat we zelfs een volledig aparte lederafdeling hebben, hoeven we je niet te vertellen dat de keuze enorm groot is. Bij ieder model vind je ook nog eens een waaier aan stalen, met daarin allerlei andere kleuren en structuren van leder. Zie je een stoffen zetel in een andere afdeling, dan is die vaak ook in leder verkrijgbaar en omgekeerd. Vraag dus zeker naar de mogelijkheden in de winkel. Kom zeker inspiratie opdoen en ontdek al onze nieuwe inspiratieboxen.

Voeden en reinigen.

Met een lederen zetel of fauteuil moet je met de nodige zorg omgaan. Op regelmatige basis, maar vooral met de juiste onderhoudsproducten. Hier willen we toch even op hameren. Leder kan wel tegen een stootje, het heeft letterlijk een dikke huid. Toch is dit natuurlijke materiaal zeer gevoelig als het op de keuze voor reinigingsproducten aankomt. Bovendien bestaan er heel wat verschillende types leder: puur anilineleder, semi-anilineleder, gedekverfd leder en geschuurd leder. Sommige types vragen een andere zorg en onderhoud. Laat je hier zeker goed over informeren in onze winkel.

Wekelijkse schoonmaak.

Voor je wekelijkse poetsbeurt, maak je de zetel stofvrij met een goed uitgewrongen zeemvel of met een droge stofdoek. Een wijze raad; gebruik hiervoor steeds een aparte doek die je enkel en alleen voor je salon gebruikt. Dat is zeer belangrijk, want anders zouden restjes van agressieve reinigingsproducten schade kunnen aanbrengen.

Grondige reiniging.

Grondig reinigen doe je best 2 keer per jaar, met een lederreiniger die geschikt is voor jouw salon. Leder moet ook om de 6 maanden gevoed worden, om het soepel en mooi in vorm te houden. Dat doe je tenslotte ook met je lederen schoenen, jassen en handtassen. Voor deze behandelingen bestaan er voor elk type leder aangepaste producten. We raden je aan om nooit zelf op zoek te gaan naar een goedkoop lederproduct en altijd onze tips te volgen. Dat is ook van belang voor de garantie op je zetel. Kom zeker eens langs in afdeling 06, dan maken we je wegwijs doorheen ons uitgebreid aanbod onderhoudsproducten.Jouw handige checklist.

De belangrijkste tips voor het onderhouden van je favoriete zetel.

 • Handel snel.
  Gemorst? Vaak haal je met een propere, vochtige doek de vlek al gemakkelijk weg. Hoe sneller je handelt, hoe beter. Blijft er toch nog een vlek over? Neem dan zeker contact met ons op.

 • Gebruik enkel geschikte producten.
  Niet gelijk welk product op het schap met onderhoudsproducten komt in aanmerking voor de reiniging van je zetel. Win vooraf zeker advies in en gebruik nooit een product zonder te weten of het wel geschikt is voor het type leder.

 • Gebruik kalkvrij water.
  We raden aan om je zetel stofvrij te maken met gedestilleerd water, aangezien gewoon kraantjeswater kalk bevat. Die zou na verloop van tijd kringen kunnen achterlaten op het leder.

 • Vermijd UV-stralen.
  Niet uit gezondheidsoverwegingen, maar wel om de kans op verkleuring te verminderen. Zetels die met direct zonlicht te maken krijgen, kunnen sneller verkleuren door UV-stralen. 

 • Keep it cool.
  Zet je lederen zetel ook nooit te dicht bij een warmtebron zoals een kachel, radiator of haardvuur. Door warmte droogt het leder uit, daardoor zou het kunnen scheuren of barsten. Dat is ook een van de hoofdredenen waarom leder regelmatig gevoed moet worden. Houd ook zeker de luchtvochtigheid in de kamer op peil. Dat is niet alleen prettiger voor je zetel, ook voor jou. Droge lucht ademt niemand graag in, toch?

 • Opgelet voor scherpe voorwerpen.
  Gespen, ritssluitingen, knopen op jeans, nagels van huisdieren of andere scherpe voorwerpen vormen geen goede combinatie met een lederen salon. Wees hier heel voorzichtig mee. Een snelle kledingswitch naar een zalig zittende joggingbroek kan hiervoor een comfy oplossing zijn.

 • Pas op met chemicaliën.
  Gebruik zeker nooit bleekwater, Dreft, amoniak of ander bijtend middel voor de reiniging van je lederen zetel. We raden je aan om altijd vooraf info in te winnen bij ons over het geschikte onderhoudsproduct voor jouw salon. Bijtende stoffen kunnen ook in dagdagelijkse producten zitten. Denk maar aan shampoo, aceton, nagellak, gel, lijm, haarlak, enz. Een druppeltje is al voldoende om het leder onherstelbaar aan te tasten. Pas hier dus zeker goed voor op. Ook de combinatie van transpiratie met sommige types medicatie (zoals bloedverdunners) kan de toplaag van het leder aantasten. Een mooie plaid kan een extra voorzorg zijn. Daarvan vind je een ruim aanbod in onze deco shop, waarvan de collectie ieder seizoen wisselt. 

Onderhoudsproducten voor leder.

Meer tips?

divider
In onze winkel of bij onze dienst na-verkoop kunnen we je gedetailleerd informeren over de aangepaste onderhoudsproducten voor lederen zetels!
Kom langs

Onderhoudstips

Bekijk alle tips

Hoe onderhoud je een Mortex tafel?

Mortex tafels moeten met enige voorzichtigheid worden behandeld en onderhouden.

Lees meer

Hoe onderhoud je houten meubels?

De afwerking van je houten meubels bepalen welke onderhoudsproducten je mag gebruiken.

Lees meer

Hoe onderhoud je een stoffen zetel?

We geven je graag enkele onderhoudstips om je stoffen zetel nieuw leven in te blazen.

Lees meer