Woensdag 1 mei en donderdag 9 mei is onze winkel gesloten.
check
13 woonafdelingen
check
15 000 m² meubels
check
2 jaar gegarandeerd garantie

Hoe onderhoud je houten meubels?

divider
De manier waarop je houten meubels afgewerkt zijn, zal bepalen welk onderhoudsproduct je mag gebruiken. We geven je enkele tips.
Onderhoudstips
Gepost op 23 mei 2023

Elke afwerking vraagt een specifiek onderhoud.

De veronderstelling dat houten meubels niet onderhoudsvriendelijk zijn, is zeker niet waar. Alles hangt af van de afwerking ervan. Wil je een houten tafel zonder zorgen? Ga dan voor een geverniste tafel, deze zijn reeds behandeld en scoren dus het best op onderhoud. Toch een andere houten tafel op het vizier? Dan zal de afwerking van het hout bepalen welk onderhoudsproduct je zelf nog moet gebruiken. 
Onze interieuradviseurs kunnen je in de winkel concrete tips geven over het onderhoud van jouw specifieke houten meubel.

Gevernist hout.

We hebben heel wat houten meubels die reeds behandeld zijn met vernis. Dit creëert een afsluitende laag op het hout waardoor vloeistoffen niet kunnen intrekken. Doordat vuil niet doorheen de vernislaag kan, is vernis het meest onderhoudsvriendelijk voor jouw houten meubel.  Bij ongelukjes veeg je de vlek dan af met een vochtige doek en eventueel milde, natuurlijke zeep.

Wil je een houten tafel of stoel zonder wakker te liggen over vlekken, vuil en grote onderhoudswerken? Dan kan je hier best al rekening mee houden bij het uitkiezen van je nieuwe houten meubelstuk. 

Welke producten mag je gebruiken?

Houten meubels kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Afhankelijk hiervan, kies je het juiste onderhoudsproduct om je pronkstuk optimaal te beschermen. Massief of gefineerd hout kunnen volgende afwerkingen hebben:

  • Afwerking met lak
Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en of te beschermen tegen o.a. warmte- en vochtkringen. Hierbij is er een verschil tussen kleurloze lak (mat, halfmat, zijdemat of glans), transparante kleurlak of dekkende kleurlak.
Onderhoudsadvies bij lak: Wood Care Kits Matt Polish, Elite Polish of Shine & Fix

  • Afwerking met was
Was wordt meestal aangebracht op onbehandelde meubels, meubels die voorzien zijn van een beitslaag of op meubels die reeds met was behandeld zijn. Deze afwerking met was geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan het meubel. Vergeet niet dat was regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft.
Onderhoudsadvies bij was: Wood Care Kits WaxOil of Greenfix

  • Afwerking met olie
Is je houten meubel afgewerkt met een olielaag? Dan zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen waardoor de kans op vlekken en kringen kleiner wordt. De olie dringt zich namelijk in het hout, waardoor het hout verzadigd raakt. Hoewel een olielaag niet dezelfde bescherming biedt dan een laklaag, wordt de natuurlijke uitstraling van het meubel wel beter behouden: het hout gaat niet glazen en de nerf in het hout blijft sterk voelbaar. Om je meubel zo lang mogelijk mooi te houden, raden we aan om het hout drie keer per jaar te behandelen. Zowel eikenhout, notenhout, teak als beukenhout zijn geschikt voor deze olielaag.
Onderhoudsadvies bij olie: Wood Care Kit Greenfix

  • Teak hout
Teak is een redelijk harde houtsoort die afkomstig is van de teakboom die voornamelijk in Indonesië en India groeit. Deze houtsoort kent een matig grof tot grove nerfstructuur en verschijnt in een lichtbruin tot goudbruine kleur. Teak hout heeft olieachtige stoffen waardoor het oppervlak tamelijk zacht of vettig aanvoelt. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout 'leeft'. Kleine scheurtjes en oneffenheden zijn onvermijdbaar en dragen bij tot het authentieke karakter van teak.
Onderhoudsadvies bij teak hout: Wood Care Kit Teakfix

  • Onbehandeld hout
Ook onbehandeld hout vraagt nog wel enige vorm van bescherming. Toch wordt er bij deze houtsoort geprobeerd om de uitstraling en kleur zo natuurlijk mogelijk te houden.
Onderhoudsadvies bij onbehandeld hout: verschillende producten mogelijk, vraag raad aan onze verkoopadviseurs hoe je jouw specifiek meubel kunt onderhouden.


Hoe maak je houten meubels schoon?

De eettafel is één van de centrale plaatsen in huis; aan tafel wordt er gegeten, gepraat, gelachen, ... geleefd! Het is dan ook belangrijk dat je houten eettafel onderhoudsvriendelijk is. Kruimels en stof verwijder je het best met een droge of een licht vochtige doek. Mors je met drinken, dep de vloeistof dan zo snel mogelijk op zodat deze niet in het hout trekt. Een goed onderhoudsproduct kan al veel schade voorkomen, dus informeer hier zeker goed naar bij je aankoop in onze winkel. 

Beitel deze 5 tips in je hoofd.

Deze belangrijke onderhoudstips zullen je geen houten kop bezorgen. Een eerste basisregel? Ga altijd met respect en zorg om met je houten meubels.
  1. Gebruik altijd onderzetters onder glazen en hete potten en pannen. 
  2. Plaats je houten meubels nooit in direct zonlicht, hout is zeer gevoelig voor verkleuring. 
  3. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de kamer, van 50 tot 60%. Hout kan ‘leven’ en dus ook vervormen of trekken bij droogte. 
  4. Onderhoud je houten meubels minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort en steeds met een geschikte onderhoudsproduct. 
  5. Heb je een houten eettafel? Die kan je best iedere dag schoonmaken met een schone doek die je een beetje vochtig maakt.

Welke samenstellingen zijn er?

Houten meubels komen voor in verschillende samenstellingen. Deze samenstelling bepaalt mee de prijs en kwaliteit van het meubel. Het spreekt voor zich dat massief houten meubels duurder en duurzamer zijn.

We onderscheiden 2 soorten:
  • Meubels gemaakt van 100% massief hout.
  • Meubels gemaakt van plaatmateriaal met daarover een afwerkmateriaal. Dit plaatmateriaal bestaat uit grove of fijne houtvezels die onder zeer hoge druk samengeperst worden (zoals spaanplaat, MDF of HDF).

Verschillende afwerkmaterialen op het plaatmateriaal:
  • Fineer (een zeer dun laagje echt hout)
  • Harde kunststof (kunststoflaag in verschillende dekkende kleuren)
  • Kunststoffolie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur)
  • Gelakte MDF (MDF voorzien van een laklaag in een dekkende kleur)

Waar komt dit hout vandaan?

Zoals je merkt, bestaan er zeer veel verschillende houtsoorten. Ook in onze buurlanden vind je een rijkdom aan hout. Het type boom waarvan het hout verwerkt wordt, zal de de structuur en de kleur van het massieve hout bepalen. 

Dit zijn de meest voorkomende houtsoorten die in onze meubels verwerkt worden:

  • Loofbomen
Deze komen voor in Amerika, Europa en Azië. Omdat ze langzamer groeien in vergelijking met andere houtsoorten, is hun hout harder. Voorbeelden hiervan zijn eiken, mahonie, noten, berken, beuken, kersen, teak en andere tropische hardhoutsoorten zoals bangkirai of sisam.

  • Naaldbomen
Deze komen ook dichter bij huis voor, zoals in Nederland en Scandinavië. Dit hout kenmerkt zich dan weer door een snelle groei waardoor het een relatief zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn lariks, vuren, grenen en den.

  • Kernhout en spinthout
Kernhout is hout uit de diepste kern van bomen. Spinthout is het tegenovergestelde, dat hout komt uit het buitenste deel van de boom. Hierdoor is er een duidelijk kleurverschil zichtbaar tussen beide houtsoorten: spint is veel lichter van kleur dan kernhout.


Meer tips?

divider
In onze winkel of bij onze dienst na-verkoop kunnen we je gedetailleerd informeren over de aangepaste onderhoudsproducten voor houten meubels!
Kom langs

Onderhoudstips

Bekijk alle tips

Hoe onderhoud je een Mortex tafel?

Mortex tafels moeten met enige voorzichtigheid worden behandeld en onderhouden.

Lees meer

Hoe onderhoud je een stoffen zetel?

We geven je graag enkele onderhoudstips om je stoffen zetel nieuw leven in te blazen.

Lees meer