Woensdag 1 mei en donderdag 9 mei is onze winkel gesloten.
check
13 woonafdelingen
check
15 000 m² meubels
check
2 jaar gegarandeerd garantie

Ergonomisch slapen doe je zo

divider
Gun jezelf een bed waarin je lichaam de kans krijgt om volledig te recupereren.
Woontips & tricks
Gepost op 10 februari 2024

Uitslapen zonder pijn?

Goed slapen doe je in een bed waarin jouw lichaam volledig kan recupereren van wat je overdag allemaal doet. Hiervoor moet jouw bed voor 100% afgestemd zijn op jouw slaapbehoefte en een perfecte ondersteuning geven daar waar nodig. 
In deze keuze kunnen de experts in onze slaapafdeling jou persoonlijk begeleiden.

Investering op lange termijn.

Je wilt een nieuwe boxspringmatras of bedbodem, maar hoe maak je nu de juiste keuze? Kies je voor een bed met spiraal- of lattenbodem of voor een boxspring? Als je weet dat een matras een gemiddelde levensduur van 10 jaar heeft en je gemiddeld een derde van je leven al slapend doorbrengt, moet slaapcomfort een goede investering op lange termijn zijn. Laat je goed begeleiden, slaap er gerust een nachtje over en laat vooral al je zintuigen spreken. 

Medisch verantwoorde slaapmerken.

In onze slaapafdeling vind je 6 medisch verantwoorde merken in slaapcomfort:  TempurAupingBekaLattoflexRevor en Styldecor. Allemaal hebben ze hun eigenheid en bieden ze hun eigen oplossingen voor de beste slaapergonomie. Iedereen slaapt anders, dus de keuze voor slaapcomfort is dan ook zeer persoonlijk. 

In grote lijnen kan je stellen:
  • Tempur focust voornamelijk op drukverlaging 
  • Auping richt zich voornamelijk op natuurlijke materialen en ventilatie (spiraalbodems)
  • Beka en Lattoflex specialiseert zich voornamelijk in duurzaamheid en innovatie (GELTEX® inside matrassen)
  • Revor en Styldecor focussen voornamelijk op comfort met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
Bovendien bestaan er matrassen die volledig hypo-allergeen en anti-bacterieel zijn. Ideaal voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

5 pijlers voor kwalitatieve matrassen.

Deze 5 belangrijke pijlers vind je sowieso bij alle grote merken terug. De ene al wat sterker dan de andere, maar algemeen gezien hebben alle kwalitatieve matrassen oog voor:

  • Drukverdeling: comfort zones voor een extra ondersteuning
  • Drukverlaging: waar er druk is, wordt deze druk verlaagt
  • Ventilatie en vochtafvoer
  • Hypo-allergeen / anti-bacterieel
  • Duurzaamheid
Vaak krijgen we de vraag wat het grootste verschil is met een budgetvriendelijker exemplaar. Veel zit hem in de afstemming op jouw lichaam en slaaphouding. Een goedkopere standaardmatras geeft eerder een algemene ondersteuning, terwijl een meer kwalitatieve matras de focus legt op waar jouw lichaam echt nood aan heeft.

6 veelgestelde vragen.

Een goede slaapergonomie is essentieel, maar een optimale slaapomgeving is even belangrijk. Iedere dag krijgen onze slaapexperts vragen van klanten die in een bepaalde situatie zitten en hier een oplossing voor zoeken. Hier alvast een voorproefje mét antwoord.

01. Wat als mijn partner een andere lichaamsbouw heeft?

Heeft jouw partner een compleet ander type lichaamsbouw, dan raden wij 2 aparte matrassen met een aangepast slaapcomfort aan. Je BMI zal zeker mee je keuze bepalen voor het type matras, want er zullen ook andere drukpunten bij ieder van jullie zijn. Het is ook mogelijk dat je partner liever op een harde matras ligt en jij op een zachte, of je partner heeft het altijd te warm en jij te koud. 
Gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Een pont d’amour (een verbindingstukje dat tussen de twee matrassen wordt geplaatst) kan de storende spleet wegwerken, zodat je toch gezellig in elkaars armen kunt liggen. Heb je toch een voorkeur voor één matras? Dan kan er bij bepaalde merken binnenin de tweepersoonsmatras een ander comfort worden toegepast per ligplaats. Spreek dus met je partner een vaste kant in bed af en je zal altijd zalig liggen. Helemaal aangepast aan jouw behoefte.

02. Ik transpireer 's nachts overmatig. Welk type bed kies ik?

Als je tijdens je slaap veel transpireert, moet je vooral de focus leggen op de ventilerende en vochtabsorberende eigenschappen van je slaapsysteem en bedtextiel. Een matras op een lattenbodem of spiraalbodem zal meer luchtdoorlatend zijn dan een afgesloten boxspring. Wat je bedlinnen betreft, kies je best voor 100% katoen. Voor het dekbed raden we eerder een donsdeken dan een sythetisch exemplaar aan, synthetische materialen zullen je namelijk sneller doen zweten. Dat is ook zo bij kleding het geval.

03. Ik heb het snel koud. Waarop moet ik letten?

In de zomer zal je het minder snel koud hebben in bed dan in de winter. De ideale temperatuur in de slaapkamer schommelt rond 16-18° C, daarom slaap je beter met het raam op een kier. Ook als het putje winter is. De verse zuurstoftoevoer zal je letterlijk met een frisser hoofd doen opstaan. 
Het bedtextiel zal mee de warmte isoleren en ook een belangrijke rol spelen in ventilatie en vochtabsorbatie. Kwalitatieve donsdekens garanderen hier het beste comfort, dus deze zijn enige investering zeker waard. Algemeen gezien hebben koudschuim- of latexmatrassen een groter warmte-absorberend vermogen dan verenmatrassen. Onze slaapadviseurs kunnen je alle verschillen meer in detail uitleggen.

04. Wanneer is mijn matras aan vervanging toe?

Gemiddeld rekenen wij 10 tot 12 jaar voor de levensduur van een goede matras. Hoe ouder de matras, hoe minder hygiënisch hij wordt. Daar kan je gewoon niet omheen, hoe goed de kwaliteit van de aangekochte matras ook is. Ben je tevreden over je vorige matras en de afmetingen ervan? Vergeet deze dan ook zeker niet mee te nemen als je naar onze winkel komt.

05. Welk hoofdkussen is goed voor mij?

Niet enkel de matrasboxspring of lattenbodem gaan je slaapergonomie verbeteren, ook het hoofdkussen is onmisbaar. Meestal wordt het type kussen afgestemd op het slaapsysteem waarvoor je kiest.  De slaaphouding waarin je het meeste ligt, zal hierbij de doorslag geven. Lig je meestal op je zij? Dan kan je voor een ergonomisch hoofdkussen kiezen waarbij je nekwervels een mooie lijn vormen met je rugwervels. Het kussen zal extra steun geven waar er anders een holte zou zijn. Lig je liever op je buik? Dan kies je beter voor een platter kussen. Test gerust alle verschillende kussens in onze slaapafdeling!

06. Voor welke afmetingen kies ik? 

De afmetingen van onze bedden starten al vanaf 80x200cm, maar kunnen nog op maat aangepast worden. Tegenwoordig bestaan er zelfs kingsize bedden met afmetingen tot 200x220cm. 
Iedereen droomt van een ruim bed, maar heb je er wel de plaats voor? Vergeet voor je bezoek aan onze slaapafdeling zeker niet alle beschikbare ruimte in de slaapkamer op te meten. Een groot bed is leuk, maar je moet ook voldoende plaats hebben om er nog comfortabel in en uit te kunnen stappen. 
Noteer ook zeker de afmetingen van je bedkader op een spiekbriefje, als je enkel voor een nieuwe matras of lattenbodem komt. De ideale matras moet bij benadering 40cm breder zijn dan je schouders en 20cm langer dan je lengte. Wist je trouwens dat je 's ochtends tot 1,5cm groter kan zijn dan 's avonds? Door het effect van dehydratatie en rehydratatie van de tussenwervelschijven kunnen hierdoor kleine verschillen in optreden. Uiteraard zal dat miniscule verschil de keuze van je matras niet gaan beïnvloeden.

Slaapergonomie bij kids.

In onze afdeling kinder- en jeugdkamers vind je verschillende matrassen en bedbodems die jouw kind doorheen hun groei een zalige nachtrust zullen bezorgen. Draag zorg voor hun rug, al van jongs af aan. Een goede slaaphouding is zeker belangrijk bij de lichaamsontwikkeling van je kind. Ook hierin kunnen onze slaapexperts je begeleiden.

Advies van onze slaapexperts.

Slapen in een comfortabel bed is de beste garantie voor een goede en gezonde nachtrust. Zo vermijd of verzacht je niet enkel lichamelijke ongemakken, zoals rug- en nekklachten, je zit ook mentaal beter in je vel. 
Kom zeker liggen, voelen en uitproberen in onze toonzaal. Enkel zo ervaar je wat het beste slaapcomfort voor jou is. Onze slaapadviseurs Dana, Liesel en David staan voor je klaar.

Woontips & tricks

Bekijk alle tips

Waarom kies ik voor een keramische tafel?

De nummer één in onsterfelijk materiaal voor eet- en salontafels? Keramiek! Ontdek hier waarom.

Lees meer

Op zoek naar een budgetvriendelijk interieur?

Met Gero.Basics creëer je een trendy en betaalbaar interieur voor elke ruimte.

Lees meer

Hoe richt je je woning huisdiervriendelijk in?

Een hond, kat, cavia of konijn in huis? Wapen je interieur tegen eventueel kattenkwaad.

Lees meer