Menu

Welke lichtsterkte in welke kamer?

Wist je al dat we een grote verlichtingsafdeling hebben? In afdeling 01 vind je lichtarmaturen in allerlei stijlen, sfeerverlichting voor in iedere hoek van je interieur. De pendels hangen er naast  je oren, onze tafellampen doen je snakken naar een gezellige tv-avond. Ook alle bijhorende lichtbronnen kan je hier vinden, van decoratieve LED bulbs met zichtbare gloeidraad tot eenvoudigere spaarlampen. 

In een mooi interieur kan je oplichten wat de aandacht verdient, maar het werkt ook omgekeerd. Heb je een rommelhoekje? Plaats daar beter geen spot op. We geven je enkele tips over welke lichtsterkte je het beste waar gebruikt.

Verlichting is belangrijker dan je denkt 

Je mag dan wel al je meubels en woonaccessoires op elkaar afgestemd hebben, zonder de juiste verlichting zullen ze minder tot hun recht komen. Verlichting is niet louter functioneel, maar ook esthetisch speelt ze een belangrijke rol. Die van sfeermaker, naast jezelf uiteraard. Bij deze Eglo Townshend worden de lichtsnoeren rond een houten balk gedraaid, wat voor een speels effect zorgt. Zeker als je ze op ongelijke hoogte boven een eettafel ophangt. 

Eglo Townshend
Eglo Townshend hanglamp

Hanglamp Eglo Townshend

€ 129,94

Welke lichtsterkte waar?

Om via verlichting die juiste sfeer te bekomen, is het belangrijk om te weten hoeveel lichtsterkte iedere ruimte nodig heeft. Op elke lamp kan je deze info terugvinden. Maar hoe vertaal je dit naar begrijpbare taal? We leggen het je uit.

De lichtsterkte van de lamp wordt uitgedrukt in lumen en dit wordt afgekort als 'lm'. Elke leefruimte heeft een bepaald aantal lumen nodig. In een keuken of badkamer is er namelijk meer licht nodig dan in een slaapkamer of salon. Klinkt logisch, toch?

Houd er wel rekening mee dat ook andere factoren de sterkte van je verlichting mee gaan bepalen. Denk maar aan de aanwezigheid van daglicht, het aantal ramen in de kamer, de hoogte van het plafond, de kleur verf of behang en de grootte van de ruimte, ... Het is dus geen exacte wetenschap, maar we geven je alvast enkele richtlijnen waarmee je rekening kan houden.

In de zithoek 

In het salon moet het vooral gezellig zijn, dus een dimbare lamp tussen 3000 en 6000 lm zal voldoende zijn. Een warm sfeerlampje op je tv-meubel maakt het voor je ogen aangenamer om naar tv te kijken.

In de eetkamer en keuken 

Wil je zien wat je aan het klaarmaken bent, dan kies je in de keuken best voor meer lumen. Tussen 5000 tot 10000 lumen is hier toch aangewezen. Ook boven de eettafel kies je beter voor een aantal pendels, zeker als je graag vis met graten eet. Wil je het bij speciale gelegenheden toch graag eens wat gezelliger maken? Dan is een dimbare lamp de beste oplossing.

In de slaapkamer

Slapen doe je met je ogen toe, dus het contrast mag niet te groot zijn als je het licht weer aandoet. Felle verlcihting is hier zeker een no go. Voorzie eerder verlichting tussen de 2000 en 4000 lumen.

In het bureau

Als je met je neus in de papieren duikt, heb je voldoende licht nodig. De ideale lichtsterkte voor in een werkplek ligt tussen de 3000 en 6000 lumen. Een extra, verstelbare bureaulamp is geen overbodige luxe. Zo kan je extra bijlichten als het nodig is. Ook spotlampen zijn heel mooi in een bureau, want ze verspreiden het licht egaal over de kamer.

Lucide Torben hanglamp 5 kegels

Pendellamp Lucide Torben wit

€ 299,94

Warm of koud LED licht?

Wit is wit? Nee hoor! Het begrip ‘wit licht’ is ruimer dan je denkt. Zo heb je helder wit, warm wit, koel wit … De kleurtemperatuur van een lamp wordt weergegeven door de letter K. Hoe hoger dit cijfer is, hoe koeler - lees witter - het licht zal zijn. Hoe lager de K, hoe warmer het lichteffect is en hoe gezelliger de kamer opgelicht wordt. Deze Torben hanglamp heeft een kleurtemperatuur van 2700K, wat gelijk staat aan warm licht. Ideaal voor in de living dus. Daglicht staat gelijk aan 5600K of meer.

In de spotlight?

Leg accenten. Soms is een vloerlamp voldoende om een hoekje op te lichten, zoals deze Eglo Dundee leeslamp doet.

Eglo Carlton 2 hanglamp koper

Draadlamp Eglo Carlton koper

€ 54,94

Draadlampen nog steeds populair

De trend van de metalen draadlampen is nog steeds niet weg. Merken zoals Lucide en Eglo hebben er een heleboel van in hun collectie. Ook in onze toonzaal kan je deze komen bewonderen.

Eglo Carlton 1 hanglamp

Pendel Eglo Carlton zwart/koper

€ 99,94

Koperen binnenkant

Koperen of bronzen accenten aan de binnenkant zorgen voor een specialer lichteffect. Deze Carlton hanglamp van Eglo straalt een warme gloed uit, wat in mooi contrast staat met het zwarte gedeelte. Wie doet het licht aan?

Grote keuze in onze winkel

Benieuwd naar welke verlichting we allemaal hebben? Welkom in afdeling 01. Weet je nog niet goed wat je zoekt? Steek je licht dan eens op bij onze woonadviseurs. Dan geven we je advies over welk type verlichting het beste in jouw interieur zou passen.