Menu

Wat is Scandinavisch design?

De woontrend Scandinavisch wonen is nog steeds alive and kicking. Deze designfilosofie vinden we in steeds meer Belgische woningen terug. Maar wat is Scandinavisch design nu precies? En hoe kan je deze woontrend nu zelf in je interieur toepassen? Bij Gero vind je de mooiste Scandinavische merken, zoals HAY, Muuto, Theca, Tenzo, String Furniture, Innovation Living, Bloomingville, ... Enkele tips voor wie ook hunkert naar een Scandinavisch interieur.

Even tijdreizen

Wist je dat Scandinavisch design eigenlijk al ontstaan is aan het einde van de 19de eeuw in Noord-Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Noorwegen? Door een moeilijk economisch klimaat had men vooral nood aan functionele producten. Schoonheid kwam op de tweede plaats. Dit veranderde na de industriële revolutie. De handel kwam op gang en er was steeds meer financiële onafhankelijkheid. Voor het eerst was er plaats voor esthetiek.

Toch lieten bepaalde meubelontwerpers zich niet verleiden om overbodige decoratie of details toe te voegen aan hun design. Pure vormen stonden centraal. Daarnaast koos men voor lichte kleuren en warme materialen, zoals hout en stof, om een gezellige sfeer te creëren.

Tegenwoordig wordt deze interieurstijl ‘Scandinavisch design’ genoemd. Door haar eenvoud valt ze bij heel wat mensen in de smaak. Misschien ook wel bij jou?

Deens design - Bloomingville woonaccessoires

Armstoel Muuto Cover (verschillende kleuren)

€ 399

Deens design - Muuto Cover stoel

Laat het licht binnen

Letterlijk, door met grote raampartijen te werken of op zijn minst met lichte kleuren in je interieur. In een Scandinavisch interieur wordt er namelijk veel aandacht geschonken aan ruimtelijke ordening.

Meestal worden de muren en plafonds wit geschilderd en gecombineerd met een houten vloer in een lichte tint. De visgraat parket is een klassieker. Donkere muren of zware tegels horen hier niet thuis. Toch staat het je vrij om te experimenteren met andere Scandinavische tinten, zoals flauwe pastel- of warme trendkleuren.

Ook in het meubilair overheersen lichte kleuren. Eiken houten kasten, een lichtgrijze sofa en een lichtgekleurd salontafeltje zullen zeker niet misstaan in een Scandinavisch interieur.

Het Deense design merk HAY steekt er met kop en schouders bovenuit uit als het over de meest gekende Scandinavische design merken gaat. Vooral hun Mags sofa’s, About A Chair stoelencollectie, Copenhague eetkamer, Tray bijzettafels, Dot kussens, …  Dit populaire merk sleepte ook al enkele design awards in de wacht. 

Salontafel Hay Tray zwart

€ 215

Bijzettafel HAY Tray klein wit

€ 159

Mags soft hoeksalon Hay scandinavisch lichtgrijs

Hoeksalon HAY Mags Soft

€ 3183€ 2705,50

PROMO

Bijzettafel HAY Tray klein zwart

€ 159

Gebruik zachte kleuren

Typisch voor de Scandinavische look zijn zachte kleuren, zoals poeder- en pasteltinten in combinatie met nóg lichtere kleuren, zoals wit, ecru, lichtgrijs, … Kies een favoriete kleur en zorg ervoor dat alles harmonieus bij elkaar past. Het is belangrijk dat je interieur rust en gezelligheid uitstraalt. Scandinavisch wonen sluit zich volledig bij de Deense 'hygge filosifie' aan. Je huis moet een rustpunt zijn in je leven, een plek waar vrienden en familie graag over de vloer komen. Relax en geniet van het leven.

Flexa heeft onlangs de interieurkleur van 2019 bekend gemaakt. ‘Spiced Honey’ kwam als winnaar uit de kleurentrommel. Een subtiele, warme kleur die zeker thuishoort in Scandinavische interieurs. Wat vind jij van deze kleur?

Ook in onze winkel zullen er in 2019 heel wat collecties te vinden zijn die op de laatste trendkleuren gebaseerd zijn. Ben je geen trendhopper? Uiteraard hebben we ook steeds een tijdloos assortiment met een aantal onmisbare interieurbasics in neutrale kleuren.

Leg de juiste accenten

Binnen de Scandinavische woonstijl is er veel oog voor detail. Een licht interieur hoeft zeker niet saai te zijn. Zo kan je een geel of roze zeteltje doen knallen in de ruimte.

Deens design - Muuto Oslo sofa - Around bijzettafel

Bron: www.italianbark.com - by Elisabetta

Kuipstoelen aan tafel

Een model dat tegenwoordig erg populair is, is de kuipstoel. Daar kon je hier al meer over lezen. Kuipstoelen hebben een hoge rug die overgaat in een armsteun. Ze lijken dus een beetje op een kuip, vandaar ook de naam. Meestal zijn ze van kunststof gemaakt, maar worden ook vaak (gedeeltelijk) met stof overtrokken, zoals de HAY About A Chair stoelen. Voor extra zitcomfort worden kuipstoelen vaak met een zacht vilten kussentje gecombineerd. 

Kuipstoel HAY AAC22 crème met eiken poot

€ 235

Kuipstoel HAY AAC22 kaki (vele kleuren)

€ 359

Deens design - HAY AAC22 surface stoel

Deens design - HAY AAC13 stoel 

Plaid paradise

Oh so fluffy. Een overload aan kussens, plaids en schapenvachtjes. Daar is deze woonstijl dol op. Wij trouwens ook. Natuurlijke materialen nemen de bovenhand. 

Fluffy dierenvachtjes in verschillende kleuren

Deens design - Bloomingville woonaccessoires

Open cultuur

Alles is open. Een open mind, open wand-en boekenrekken, ... In een Scandinavisch interieur mag je tonen wat je in huis hebt, maar wel liefst op een geordende manier.

Deens Design - Muuto Stacked rek 

Zweeds design - String Furniture wandcombinaties

Functioneel en eenvoudig

Functionele soberheid is een van de stokpaardjes in deze Scandinavische woonstijl. Logee? In een handomdraai tover je de slaapbanken van Innovation om tot een extra slaapplaats. Functioneler kan niet. In Scandinavische interieurs nemen strakke lijnen en sobere vormen de bovenhand. Er wordt enkel met ontwerpen gewerkt zonder nutteloze frulletjes aan. Oog voor detail en design is er dan weer wel.

Deens design - Innovation Cubed slaapbank

Deens design - Muuto 70/70 tafel - Fiber stoelen

Patronen en geometrie

Rechthoeken, cirkels en andere vormen worden moeiteloos met elkaar gecombineerd. Ook hier is het een kwestie van experimenteren en zoeken naar een visueel sterke opstelling die het hygge, ofwel de gezelligheid, ten goede komt.

Deens design - Muuto Fonded Shelf

Kuipstoel HAY AAC22 zwart (vele kleuren)

€ 359

Deens design - HAY Bella bijzettafel - AAC22 surface stoel

Ook buiten Scandinavië 

Ook heel wat merken die hun roots niet in Scandinavië hebben liggen, baseren zich toch op deze  stijl. Kijk naar Zuiver, een Nederlands merk die deze hippe woonstijl maar al te graag omarmt. 

Armstoel wit

€ 179

5+1 GRATIS

Vloerlamp Zuiver Tripod

€ 169€ 135

PROMO
stoel Zuiver Albert wit

Stoel wit

€ 149

5+1 GRATIS
tafel Zuiver Storm 180cm naturel

Eettafel Zuiver Storm 180x90 cm

€ 795

Scandinavisch design bij Gero Wonen

Valt deze woonstijl bij je in de smaak? Ontdek deze merken en nog veel meer Scandinavisch design in afdeling 05.