Menu

Orde in je kast

Voor velen geldt de regel: orde in je huis = orde in je hoofd. Is dat bij jou ook zo? Kleiner wonen, is een trend die al langer aan het opkomen is. Tegelijk hebben we meer en meer kleding in onze kasten hangen. Hoe lossen we dit nu op? Slim opbergen start met het optimaal omspringen met de schaarse opbergruimte die je hebt.

Wij adviseren om je kleerkast(en) twee keer per jaar grondig onder handen te nemen. Geen enkel kledingstuk of accessoire is dan nog veilig. En een poetsbeurt kan ook wonderen doen. In deze blog geven we je raad over hoe je een netjes ingedeelde en opgeruimde kast kunt bekomen. Misschien wel de belangrijkste tip: vermijd uitstelgedrag. Begin er meteen aan!

Onze tips voor een opgeruimde kleerkast

Ooit moet het er eens van komen. Of je dit nu graag doet of niet. Een rommelige kleerkast brengt onrust in je hoofd en dat moet je ten allen tijde vermijden. Daarom geven we je enkele tips, zodat je er met veel moed aan kunt beginnen.

Voorzie voldoende tijd 

Net gestart met opruimen? Niets is zo frustrerend dan te weten dat je over een uur nog ergens verwacht wordt. Plan dit daarom in op een luie dag, wanneer je in comfy kleding – die je uit je rommelige kast hebt gehaald – kan blijven rondlopen.

Ga kast per kast te werk

Je wilt toch vermijden dat er kindertopjes in jouw kast terecht komen. Of erger, dat je man jouw blouse zou aantrekken. De beste methode is om kast per kast aan te pakken. Oftewel ben je moedig en pak je alles op 1 dag aan, oftewel spreid je de verschillende kamers over meerdere dagen. Als je heel de familie laat meehelpen, gaat alles nog sneller.

Deze Noteborn kasten werden ingebouwd bij klanten thuis, op maat van hun woonst. Het grote voordeel van maatwerk is dat je alle mogelijke ruimte kunt benutten. Alles wordt overal netjes opgeborgen, ook daar waar er schuine wanden of moeilijke hoekjes zijn.

Wat mag weg?

Wees kritisch over alles. Selecteer wat er weg mag. Hoe snel krijg je het over je hart om iets weg te gooien? Snel? Dan zal je geen probleem hebben met onze volgende tip. Niet snel? Bijt toch maar door.

De volgende opruimtip werkt écht

Leg jezelf een termijn op waarbinnen je een kledingstuk gedragen moet hebben, bijvoorbeeld 3 maanden. Voor- en najaarskleding reken je apart, dus dit doe je twee keer per jaar. Normaal hang je alle kapstokken met de bolle kant van de haak naar je toe. Dat oogt ordelijker. Nu doe je dat eens niet, maar hang je de holle kant naar je toe. Gelukkig draait het ijzertje van de meeste kapstokken gewoon mee. Wanneer je een kledingstuk gedragen hebt, dan mag je de bolle kant van het haakje weer naar voren hangen. Kledingstukken die na 3 maanden nog steeds met de holle kant naar voren hangen - en dus niet gedragen werden - moeten weg.

Weggeven, ruilen of verkopen

Het enige nadeel van deze methode is dat niet alle kapstokken hetzelfde hangen. Dat oogt ietsje slordiger, zeker in een open dressing. Het grote voordeel is dat je nu wel weet welke kledij je best weg doet. De stuks die nog goed zijn, kan je wegschenken aan een kringwinkel of meegeven bij een inzamelactie. Wil je er nog iets aan verdienen? Verkoop die kleding dan online, via populaire sites en apps zoals Tweedehands.be, Letgo, Vinted, … Of organiseer een gezellige kleding-swap-avond met je vriendinnen. Kleding of accessoires die je niet meer draagt, ruil je gewoon voor andere. Of je geeft alles weg. Zorg er wel voor dat je niet met meer stuks naar huis komt. Anders blijf je bezig. Uit kleding weggeven haal je trouwens veel voldoening, want je weet dat je er iemand anders plezier mee doet. En jij bent eindelijk van al die holle kapstokken af, een win-win situatie.

Hang alles volgens een bepaalde logica

Is het zomer? Dan hang je die zomerstuks waar je het best bij kunt. Schuift de kast naar links open, dan hang je deze stuks uiterst rechts. Of andersom. Hetzelfde geldt voor legplanken. Die op ooghoogte gebruik je het meest.

Maar hoe orden je nu de inhoud van je kleerkast? Hang alles samen per seizoen. Het meest logische is om al je voor- en najaarskledij bij elkaar te hangen. Heb je meerdere kleerkasten? Lucky you, dan heb je helemaal geen probleem en voorzie je een kast per seizoen. Heb je toch maar één kast? Dan doe je een halfjaarlijkse switch en stop je de kleding van het andere seizoen tijdelijk in opbergzakken. Basics mag je een heel jaar door laten hangen of liggen. Het kan erger, toch? Een andere manier is om alles van kort naar lang te hangen. Per kleur sorteren is ook een optie. Of per stof, per model, ... Aan jou de keuze.

Ken je de tip met het lipje van een blikje frisdrank al? Hiermee kan je heel wat plaats besparen in je kleerkast. Eén gaatje hang je rond de kapstok, door het andere gaatje hang je een tweede kapstok. Twee kledingstuks kunnen zo eenvoudig onder elkaar gehangen worden. Toch nemen ze slechts de plaats van één kapstok in.

Voorzie een aparte schoenenkast

Heb jij snel last van zweetvoeten? Sowieso is het niet zo fris om schoenen in dezelfde kast bij kleding te plaatsen. Daar hangt een geurtje aan. Je kan wel een aparte plaats voor schoenen voorzien als je een ruime dressing hebt. Anders berg je ze best op in een goed verluchte schoenenkast.

Maak plaats voor pronkstukken

Iedereen heeft wel een paar eyecatchers, waar hij of zij fier op is. Toon ze dan ook, aan jezelf. Dat kunnen juwelen, parfumflesjes, dassen, horloges, zonnebrillen of designer items zijn. Deze accessoires kan je in een lade plaatsen die bovenaan afgewerkt is met glas en dus doorzichtbaar is. Heb je veel mooie handtassen? Laat ze zien!

Past alles nog?

Heb je een yo-yo figuur? Dan bestaat de kans dat een kledingstuk - waar eigenlijk niets mis mee is - over een tijdje opnieuw zal passen. Doe deze kleding daarom in dozen en plaats deze op zolder, in de kelder, in een ruimte waar je niet vaak komt. Of leg ze in een (vacuüm) opbergzak en schuif deze onder je bed. Het is nutteloos om ze kostbare plaats in je kast te laten innemen. Ben je enkele kilo’s kwijt of terug wat bijgekomen? Hoog tijd om enkele stuks te wisselen.

Geregeld monteren we kasten en maatkasten bij onze klanten thuis. Ben je benieuwd naar enkele realisaties?

Bekijk hier enkele maatwerk realisaties

Wil je meer te weten komen over alle mogelijkheden die we aanbieden? Voor elk hoekje en kantje in huis hebben we een passende opbergoplossing. Er bestaan kasten voor alle interieurs, met standaardafmetingen of specifiek op maat van de kamer. We tekenen samen met jou een plan uit. Kom dus zeker eens langs. Onze woonadviseurs zullen je hier advies geven, ook op maat. Als dat geen toeval is.

Meer info over onze collectie

Tijdens de DROOMDEALS in maart lopen er een aantal promo's op kasten en maatkasten.

Ontdek deze actie hier