Menu

Onze lederafdeling is vernieuwd

Onze lederafdeling werd in maart helemaal vernieuwd! Om jouw de keuze gemakkelijker te maken, hebben we enkele inspiratieboxen gemaakt. Bekijk, voel en ontdek de verschillende woonstijlen. Van Italiaans design en etnical roots naar tijdloos comfort. Weet je nu al welke stijl jouw favoriet is?

Salon in leder 4-zit

€ 2134

Ontdek onze inspiratieboxen

Je wilt een lederen salon. Maar ga je voor een hoeksalon, een zetel met of zonder relaxfunctie, een aparte relaxfauteuil, … allemaal knopen om door te hakken. En welke kleur en type leder past er nu het beste in jouw interieur? Onze inspiratieboxen zullen deze keuze gemakkelijker voor je maken. Bovendien delen we ook graag al onze tips met jullie, want sharing is caring! 

De voordelen van leder

Een lederen salon is een investering voor jaren! Heb je kinderen en huisdieren die het al eens te bont durven maken? Of ben je zelf iemand die al eens een drankje op de armleuning durft te zetten tijdens een filmpje?

Ben je misschien allergisch voor stof en huisstofmijt? Dan is leder zeker een aanrader. Geen gesnotter en tranende ogen meer. Tenzij tijdens een emo-tv-avondje.

Wist-je-datjes

Meestal is leder afkomstig van runderen, de dikkere huiden soms van buffels. De reden hiervoor is eenvoudig. Koeien hebben ongeveer 5m² huid, waardoor ze het meest geschikt zijn om meubels mee te bekleden. 

Wist je dat nerven en prints in leder niet altijd natuurlijk zijn? Vaak krijgen de huiden een kunstmatige print of gravure. Dit wordt gedaan om natuurlijke foutjes, zoals insectenbeten en littekens te verdoezelen. Soms worden oneffenheden bewust wel getoond, om een zo authentiek mogelijk resultaat te bekomen.

hoeksalon leder cognac bruin

Hoeksalon in leder

€ 3075

Welke types leder bestaan er?

Leder is een prachtig natuurproduct. In de afwerking zijn er grote verschillen. We onderscheiden 4 hoofdtypes in leder:

Puur anilineleder
Hiervoor worden enkel de beste ruwe huiden gebruikt, omdat alle natuurlijke oneffenheden, zoals kleurnuances, littekens, insectenbeten, de huidstructuur, haarzakjes, … goed zichtbaar blijven. De kwaliteitseisen van dit soort leder zijn dan ook enorm groot. 
Het verven gebeurt met aniline kleurstoffen, vandaar ook de naam. De kleurstof dringt tot ongeveer 1 mm in de huid, waardoor je een zeer grondig geverfd leder overhoudt. 
Dit leder is zeer soepel, maar wel brozer. Daarom behandel je het salon best preventief met een vlekkenbeschermer.

Semi-anilineleder
Dit leder wordt op dezelfde manier dan anilineleder met kleurstoffen bewerkt, maar krijgt nog een extra transparante beschermlaag ter afwerking. Bij dit leder wordt ook de zachtheid en het natuurlijke uiterlijk van de huid bewaard.

Gepigmenteerd of gedekverfd leder
Hierin zie je bijna geen natuurlijke oneffenheden meer. Foutjes worden gepolijst en kunstmatig wordt er een nerfpatroon op de huid aangebracht. Daardoor liggen de kwaliteitseisen van de huiden minder hoog. De soepelheid is ook iets minder groot dan bij (semi-)anilineleder. 
Als je het leder niet regelmatig voedt, kan de bovenste beschermlaag verdwijnen, dus vandaar het belang van een goed onderhoudsproduct.

Geschuurd of vintage leder
Hierbij worden de huiden licht opgeschuurd en worden ze afgewerkt met een wax- of olielaag. Hierdoor krijgen ze deze ietwat ‘doorleefde look’. Voor dit soort leder wordt er tegenwoordig zeer vaak gekozen.

Welke keuzes moet je maken?

Voor je een nieuw salon koopt, moet je eerst de volgende zaken afwegen. 

Hoofdsteun of niet?
Lijkt je hoofd er na een lange werkdag af te vallen? Of lees je wel eens graag een boek in een rechte houding? Bij de keuze van een salon moet je vooraf uitmaken of je graag een hoofdsteun hebt, al dan niet. Sommige mensen lezen liever een boek in bed of onderuitgezakt in een ligstoel, … Voel jij wel graag een steuntje in je nek? Dan zal ook dit mee de keuze van jouw nieuw salon bepalen.

Relaxfunctie of niet?
Misschien leg je jouw benen liever te rusten op de salontafel (let op je manieren)? Die beslissing ligt bij jezelf. Tegenwoordig bouwen sommige fabrikanten zelfs een kinderslot in relaxzetels. Zo voorkom je dat de zetel als speelgoed gaat dienen.

Focus op comfort of design?
Het oog wilt ook wat. Soms ligt het comfort van een zetel ook samen met het design. Modellen met een lage rugleuning zie je vaker bij design salons.

Hoe groot is jouw interieur?
Woon je ruim, dan mag het al eens wat logger zijn. Heb je maar een smalle zithoek? Dan opteer je het best voor een verfijnder model, eventueel op pootjes.

Jouw lichaamsbouw
Of je nu groot of klein bent? Bij sommige van onze fabrikanten kan je zelfs de zithoogte en -diepte op maat laten maken.

Hoeksalon met relaxfunctie

€ 3505

Gemakkelijk in onderhoud

Gemorst? Kan gebeuren. Een lederen salon is zeer gemakkelijk te onderhouden. Vaak volstaat zelfs een vochtige doek om de vlek te verwijderen. Grotere exemplaren pak je aan met lauw water en een milde zeep. 

Voor je wekelijkse poetsbeurt, maak je het salon stofvrij met een goed uitgewrongen zeemvel. Een wijze raad, gebruik hiervoor steeds een aparte doek die je enkel en alleen voor je salon gebruikt. Dat is zeer belangrijk, want anders zouden restjes van agressieve reinigingsproducten schade kunnen aanbrengen op je salon.

Reinigen doe je 3 keer per jaar, met een lederreiniger die geschikt is voor jouw salon. Leder moet je ook voeden. Voor deze behandeling bestaat er voor elk type leder een aangepast product van Royal Furniture Care.

Kom zeker eens langs in afdeling 06 en we maken je wegwijs doorheen ons assortiment lederen salons en relaxzetels.

Stoffen salon onderhouden?

Heb je een stoffen salon? Lees dan hier hoe je dit stoffen salon moet onderhouden.