Lekker lang tafelen

Haal uit elk tafelmoment een maximum aan gezelligheid.

Tips & Tricks

Gepost op 04/03/2021

Natuurlijk wil je urenlang tafelen, maar wel met een maximum aan comfort. Hiervoor dien je best rekening te houden met verschillende zaken.

Want welke stoelen geven het beste zitcomfort? Hoe lang meet mijn tafel best voor 8 stoelen? Waar let ik best op als ik een duurzame tafel wil aankopen? 

We trachten op al jouw vragen hier een antwoord te bieden. De inspiratie krijg je er zomaar gratis bij.

Handige tips om urenlang gezellig te tafelen

 

De afmeting van je tafel.

Om een formaat te kiezen dat 100% in je interieur past, dien je eerst de beschikbare ruimte op te meten. Je wilt namelijk niet dat de tafel geprangd staat in de kamer. Heb je graag veel bewegingsruimte, maar ontvang je ook regelmatig veel gasten? Dan is een verlengbare tafel de perfecte oplossing.

Hou zeker ook rekening met voldoende afstand tussen de muur en je stoelen. Anders wordt het lastig om je stoel voldoende naar achter te schuiven en om neer te gaan zitten. Voor een stoel kan je best een minimum van 60 cm ruimte laten, voor een armstoel is dit 75 cm.

Is de ruimte eerder beperkt, kan je voor een ronde tafel opteren. Bv. een tafel met diameter 140 cm neemt relatief weinig plaats in, maar biedt wel voldoende plaats om met 6 personen te tafelen.

Het juiste aantal stoelen rond de tafel.

Een vraag die we regelmatig horen: 'Hoe lang moet een tafel zijn om 8 stoelen aan te plaatsen?' Hiervoor hanteren we een heus rekenregeltje:
Voor een gewone stoel voorzie je ongeveer 60 cm, voor een armstoel gemiddeld 70 cm. Je moet namelijk 10 cm extra per stoel rekenen om je stoel te kunnen verschuiven en plaats te nemen. Een rechthoekige tafel van 200 cm meet dus ruim voldoende om 6 stoelen aan te plaatsen. Voor 8 stoelen neem je best een tafel van minstens 260 cm.

Tip: heb je slechts plaats voor een tafel van 250 cm, maar wil je toch graag 8 stoelen neer kunnen zetten? Kijk dan uit naar een tafel met centrale poot.

Zalig zitcomfort.

Verschillende merken concentreren zich tegenwoordig op een maximale zitervaring. Hierbij krijgen betere zitkussens en de ideale verhouding tussen rug en zit dan ook alle aandacht.

Als je graag urenlang aan tafel vertoeft, zijn armstoelen ergonomisch gezien de beste optie. Deze vind je in alle woonstijlen terug, van landelijk tot Scandinavisch of design. Een kuipstoel is binnen deze categorie een erg populaire keuze, waarbij de rug- en armleuning uit één stuk bestaat. 

Tip: let goed op de hoogte van je tafelblad als je graag je armstoel onder de tafel schuift.

 

Duurzaam tafelen.

Wist je dat je bij je aankoop van meubelen ook makkelijk je steentje kan bijdragen aan een betere wereld? Hou rekening met onderstaande tips en je verlaagt zonder grote inspanning meteen de impact op het milieu.

  • Duurzaam geproduceerd hout (met label FSC) verzekert je dat het om hout gaat dat uit verantwoord bosbeheer komt.
  • Of opteer voor een tafel uit gerecycleerd hout: dat geeft meteen ook verhaal en karakter aan je eetkamer.
  • Kies voor een tijdloos model waar je jarenlang plezier aan beleeft. 
  • Geef je oude meubelen een tweede leven, bv. als werktafel in de garage. Of schenk ze aan de kringloopwinkel.
  • Koop producten die lokaal worden vervaardigd. Denk hierbij dan eens aan Studio Puro of Fést. Het zijn bekende merken die wel degelijk in België of Nederland worden gefabriceerd. Minder transport betekent namelijk ook minder vervuiling.
Inspireer anderen