Ergonomisch slapen doe je zo: enkele tips

Gun jezelf een bed waarin je lichaam de kans krijgt om volledig te recupereren. Onze slaapadviseurs geven je graag enkele tips voor een optimaal slaapcomfort.

Tips & Tricks

Gepost op 25/04/2019

Goed slapen doe je in een bed waarin jouw lichaam volledig kan recupereren van wat je overdag allemaal doet. Hiervoor moet je bed voor 100% afgestemd zijn op jouw slaapbehoefte en een perfecte ondersteuning geven daar waar nodig. In deze keuze kunnen onze slaapexperts jou persoonlijk begeleiden in onze slaapafdeling.

Advies van onze slaapexperts.

Slapen in een comfortabel bed is de beste garantie voor een goede en gezonde nachtrust. Zo vermijd of verzacht je niet enkel lichamelijke ongemakken, zoals rug- en nekklachten. Je zit ook mentaal beter in je vel. Laat je daarom zeker goed begeleiden door onze slaapadviseurs Ilona, Liesel en David. Helemaal uitgerust wakker worden en opstaan. Daar streven we allemaal naar, toch? In deze blog geven we je alvast ons antwoord op enkele veelgestelde vragen rond goed slapen en slaapcomfort.

5 medisch verantwoorde slaapmerken bij Gero

In onze slaapafdeling vind je 6 grote medisch verantwoorde merken in slaapcomfort: TEMPUR, AUPING, BEKA, LATTOFLEX, REVOR en STYLDECOR. Allemaal hebben ze hun eigenheid, hun eigen oplossingen voor de beste slaapergonomie. Niemand is hetzelfde, dus de keuze voor slaapcomfort is dan ook zeer persoonlijk. Maak een doordachte keuze volgens jouw slaapbehoefte. In grote lijnen kan je stellen:

  • Bij TEMPUR ligt de focus voornamelijk op drukverlaging 
  • Bij AUPING ligt de focus voornamelijk op natuurlijke materialen en ventilatie (spiraalbodems)
  • Bij BEKA en LATTOFLEX ligt de focus voornamelijk op duurzaamheid en innovatie (GELTEX® inside matrassen)
  • Bij REVOR en STYLDECOR ligt de focus voornamelijk op comfort voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Bovendien bestaan er matrassen die volledig hypo-allergeen en anti-bacterieel zijn. Vooral Lattoflex blinkt in dit laatste uit, met zijn GELTEX® inside aanbod. Ideaal voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt.

Vaak krijgen we de vraag wat het grootste verschil is met een budgetvriendelijker exemplaar. Veel zit hem in de afstemming op jouw lichaam en slaaphouding. Een goedkopere standaardmatras geeft eerder een algemene ondersteuning, terwijl een meer kwalitatieve matras de focus legt op waar jouw lichaam echt nood aan heeft. 

5 pijlers voor kwalitatieve matrassen

Deze 5 belangrijke pijlers vind je sowieso bij alle grote merken terug. De ene pijler komt bij het ene merk al sterker naar boven dan bij het andere, maar alle kwalitatieve matrassen hebben oog voor:

  • Drukverdeling: comfort zones voor een extra ondersteuning
  • Drukverlaging: waar er druk is, wordt deze druk verlaagt
  • Ventilatie en vochtafvoer
  • Hypo-allergeen / anti-bacterieel
  • Duurzaamheid

Investering op lange termijn.

Je wilt een nieuwe boxspring, matras of bodem, maar hoe maak je nu de juiste keuze? Kies je voor een bed met spiraal- of lattenbodem of voor een boxspring? Weeg alles goed af en laat je zeker goed informeren. Je verandert tenslotte niet elke dag van bed. Bekijk het op lange termijn. Als je weet dat een matras een gemiddelde levensduur van 10 jaar heeft en je gemiddeld een derde van je leven al slapend doorbrengt, moet slaapcomfort een goede investering op lange termijn zijn.

Laat je goed begeleiden, slaap er gerust een nachtje over en laat vooral al je zintuigen spreken. Kom zeker liggen, voelen en uitproberen in onze toonzaal. Enkel zo ervaar je wat het beste slaapcomfort voor jou is. Onze slaapadviseurs staan hier voor je klaar.

 

Ook zorgbedden als oplossing.

Met Revor kunnen we ook voor personen die wat slechter te been zijn of herstellen bij een revalidatie geschikte oplossingen bieden. Met de Comfort Box zijn de ergonomische mogelijkheden zeer uitgebreid. Het is een boxspring met comfort- en zorgfunctionaliteiten, verborgen in het hart van het ontwerp. Deze boxspring ziet er uit als een gewone boxspring waardoor dit aangenamer is voor hulpbehoevenden om in huis te hebben dan een ziekenhuisbed. Onze slaapexperts vertellen je er graag meer over deze zorgbedden.

6 veelgestelde vragen.

Een goede slaapergonomie is essentieel, maar ook een optimale slaapomgeving is belangrijk. Iedere dag krijgen onze slaapexperts vragen van klanten die in een bepaalde situatie zitten en hier een oplossing voor zoeken. Wij helpen hen hier graag bij.

1) Wat als mijn partner een andere lichaamsbouw heeft?

Ieder lichaam is anders. Heeft jouw partner een compleet ander type lichaamsbouw, dan raden wij 2 aparte matrassen met een aangepast slaapcomfort aan. Je BMI zal zeker mee je keuze bepalen voor het type matras, want er zullen ook andere drukpunten bij ieder van jullie zijn. Het is ook mogelijk dat je partner liever op een harde matras ligt en jij op een zachte. Of je partner heeft het altijd te warm en jij te koud. Gelukkig bestaan hier oplossingen voor. Een pont d’amour (een verbindingstukje dat tussen de twee matrassen wordt geplaatst) kan de storende spleet wegwerken, zodat je toch gezellig in elkaars armen kunt liggen. Heb je toch een voorkeur voor 1 matras? Dan kan er bij bepaalde merken binnenin de tweepersoonsmatras een ander comfort worden toegepast per ligplaats. Spreek dus met je partner een vaste kant in bed af en je zal altijd zalig liggen. Helemaal aangepast aan jouw behoefte.

2) Ik transpireer 's nachts overmatig. Welk type bed kies ik?

Als je tijdens je slaap veel transpireert, moet je vooral de focus leggen op de ventilerende en vochtabsorberende eigenschappen van je slaapsysteem en bedtextiel. Een matras op een lattenbodem of spiraalbodem zal meer luchtdoorlatend zijn dan een afgesloten boxspring. Voor je bedlinnen kies je beter voor 100% katoen. Voor het dekbed raden we ook eerder een donsdeken dan een sythetisch exemplaar aan. Synthetische materialen zullen je namelijk sneller doen zweten. Dat is ook zo bij kleding het geval.

3) Ik heb het snel koud. Waarop moet ik letten?

In de zomer zal je het minder snel koud hebben in bed dan in de winter. Toch lig je er iedere nacht in, welk seizoen dan ook. De ideale temperatuur in de slaapkamer schommelt rond 16-18° C. Ook al is het putje winter, slaap je toch beter met een raam op een kier. De verse zuurstoftoevoer zal je deugd doen en je letterlijk met een frisser hoofd doen opstaan. Het bedtextiel zal mee de warmte gaan isoleren en ook een belangrijke rol spelen in ventilatie en vochtabsorbatie. Kwalitatieve donsdekens garanderen het beste comfort hierin, dus investeer hier zeker ook in. Algemeen gezien hebben koudschuim- of latexmatrassen een groter warmte-absorberend vermogen dan verenmatrassen. Onze slaapadviseurs kunnen je alle verschillen meer in detail uitleggen.

4) Wanneer is mijn matras aan vervanging toe?

Gemiddeld rekenen wij 10 tot 12 jaar voor de levensduur van een goede matras. Hoe ouder de matras, hoe minder hygiënisch hij wordt. Daar kan je gewoon niet omheen, hoe goed de kwaliteit van de aangekochte matras ook is. Ben je tevreden over je vorige matras en de afmetingen ervan? Vergeet deze dan ook zeker niet mee te nemen als je naar onze winkel komt.

5) Welk hoofdkussen is goed voor mij?

Niet enkel de matras, boxspring of lattenbodem gaan je slaapergonomie verbeteren, ook het hoofdkussen is onmisbaar. Meestal wordt het type kussen afgestemd op het slaapsysteem waarvoor je kiest. Ook je slaaphouding zal hierin een rol spelen. De houding waarin je het meeste ligt, zal hierbij de doorslag geven. Lig je meestal op je zij? Dan kan je voor een ergonomisch hoofdkussen kiezen waarbij je nekwervels een mooie lijn vormen met je rugwervels. Het kussen zal extra steun geven waar er anders een holte zou zijn. Lig je liever op je buik? Dan kies je beter voor een platter kussen. Test gerust alle verschillende kussens in onze slaapafdeling. We maken je wel wakker als je te goed ligt.

6) Voor welke afmetingen kies ik? 

De afmetingen van onze bedden starten al vanaf 80x200 cm, maar kunnen nog op maat aangepast worden. Tegenwoordig bestaan er zelfs kingsize bedden met afmetingen tot 200x220 cm. Iedereen droomt van een ruim bed, maar heb je er wel de plaats voor? Vergeet voor je bezoek aan onze slaapafdeling zeker niet alle beschikbare ruimte in de slaapkamer op te meten. Een groot bed is leuk, maar je moet ook voldoende plaats hebben om er nog comfortabel in en uit te kunnen stappen. Noteer ook zeker de afmetingen van je bedkader op een spiekbriefje, als je enkel voor een nieuwe matras of lattenbodem komt. De ideale matras moet bij benadering 40 cm breder zijn dan je schouders en 20 cm langer dan je lengte. Wist je dat je 's ochtends tot 1,5 cm groter kan zijn dan 's avonds? Door het effect van dehydratatie en rehydratatie van de tussenwervelschijven kunnen hierdoor kleine verschillen in optreden. Uiteraard zal dat miniscule verschil de keuze van je matras niet gaan beïnvloeden.

Goede slaapergonomie bij kids.

In onze afdeling kinder- en jeugdkamers vind je verschillende matrassen en bedbodems die jouw kind doorheen hun groei een zalige nachtrust zullen bezorgen. Draag zorg voor hun rug, al van jongs af aan. Een goede slaaphouding is zeker belangrijk bij de lichaamsontwikkeling van je kind. Ook hierin kunnen onze slaapexperts je begeleiden.

Kom langs voor persoonlijk advies.

Kijk gerust al eens rond op onze website, bij de onderstaande slaapcomfort producten. Slaap er nog eens een nachtje over en kom zeker eens langs voor persoonlijk advies. Dan zorgen we ervoor dat je nadien nog beter slaapt. Welkom in onze winkel.

Inspireer anderen