Hoe onderhoud je meubels in lederlook?

Kunstleder of lederlook wordt vaak toegepast voor de bekleding van stoelen of zetels. Het is een materiaal dat je voorzichtig moet aanpakken bij het onderhouden ervan.

Wat is kunstleder?

Kunstleder is een kunststof die gehecht is op basis van textielbasis en voorzien is van een polyeruthaan (PU) beschermlaag. Daarom wordt het ook vaak PU leder genoemd. Kunstleder is een sterk en soepel materiaal dat qua uitzicht amper te onderscheiden is van echt leder. Daarentegen bevat dit materiaal geen dierlijke stoffen en is daarom minder belastend voor het milieu. Dit materiaal is dus ideaal voor wie liever geen echte dierenhuiden in zijn interieur verkiest, maar toch van de luxueuze uitstraling ervan houdt. Toch kan je niet ontkennen dat de levensduur van lederlook minder lang is dan die van echt leder. Dit verschil is ook zeker in het prijskaartje voelbaar.

Welke meubels worden ermee bekleed?

Het materiaal 'lederlook' kom je voornamelijk tegen bij fauteuils, zetels en eetkamerstoelen. Een van de belangrijkste troeven van dit materiaal is de onderhoudsvriendelijk ervan. Kunstleder is een kleur- en slijtvast materiaal dat heel eenvoudig te reinigen is. Ook in de eetkamer of keuken zijn stoelen in lederlook absoluut een aanrader. Het materiaal oogt meteen minder 'strak' dan harde kunststof bijvoorbeeld.

Onderhoudstips voor kunstleder.

We geven je graag enkele handige onderhoudstips, zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van je kunstlederen zetel, stoelen of fauteuil. Voorzichtigheid is zeker geboden bij het onderhoud van dit materiaal. Informeer je zeker goed bij onze interieuradviseurs in de winkel. Zij kunnen je zeker tips geven.

Hoe reinig je lederlook meubels?

Je kunt je kunstlederen meubels het best wekelijks afstoffen met een licht vochtige microvezeldoek. Gebruik zeker nooit oplosmiddelen of schuurmiddelen bij vlekken, want die kunnen de toplaag beschadigen. Gebruik in dat geval eerder een milde ph-neutrale zeep (vb. Sunlight zeep) die je met een zachte doek aanbrengt. Veeg nadien de zeep goed af met een beetje lauw water. Je dept best het vet of vloeistoffen onmiddellijk na het morsen af met een absorberend papier of een zachte doek. Behandel je lederlook meubels ook zeker nooit met een ledervet, -olie of -wax die enkel voor echte lederen meubels geschikt is. Informeer hier zeker goed naar bij onze interieuradviseurs. Zij kunnen je hier aangepast advies over geven.

Jouw handige checklist.

De belangrijkste tips voor het onderhouden van je favoriete meubels hebben we even voor je opgelijst.

Opgelet voor verkleuring door zonlicht en warmte.

Je kunstlederen meubel zou door de blootstelling aan uv-straling (dag- of zonlicht) in mindere of meerdere mate kunnen verkleuren. Staan je meubels in lederlook dicht bij eender welke warmtebron, kan dit ook een invloed hebben op hun kleur. Plaats daarom je zetel, stoelen of fauteuil nooit vlakbij een centrale verwarming, haard of kachel. Hierdoor zou het materiaal onder invloed kunnen craqueleren of fletser van kleur kunnen worden.

Pas op met chemicaliën en scherpe voorwerpen.

Gespen, ritssluitingen, spijkerkoppen van jeanskleding en nagels van huisdieren combineren zeer slecht met kunstleder. Ook haarlak, gel, nagellak, lijm en andere producten die aceton of bijtende producten bevatten, kunnen onherstelbare schade aan je kunstlederen meubel veroorzaken. Ook de combinatie van transpiratie met sommige types medicatie (zoals bloedverdunners) kan de toplaag van het meubel in lederlook aantasten. Win daarom zeker advies in bij onze interieuradviseurs. Een mooie plaid kan een extra voorzorg zijn. Daarvan vind je een ruim aanbod in onze deco shop, waarvan de collectie ieder seizoen wisselt.

Let op voor uitdroging.

Droge lucht kan kunstleder uitdrogen. We raden je aan om de luchtvochtigheid in huis op peil te houden d.m.v. waterverdampers. Dat is niet alleen beter voor je meubels in lederlook, het is ook aangenamer voor jezelf. 

Plooivorming is normaal.

Bij dagelijks gebruik van je kunstlederen meubel is plooivorming, zoals dit ook bij echte lederen meubels voorkomt, een heel normaal verschijnsel. Dit is dus zeker niets om je zorgen over te maken.

Nog meer vragen?

In onze winkel kunnen we je alle info en aangepaste onderhoudsproducten voor lederlook meubels bezorgen. Ook bij onze dienst na verkoop kan je terecht voor alle vragen over je kunstlederen zetel, stoelen of fauteuil (03 491 98 11 / service@gerowonen.be).

Inspireer anderen