Hoe onderhoud je houten meubels?

De manier waarop je houten meubels afgewerkt zijn, zal bepalen welk onderhoudsproduct je mag gebruiken. We geven je enkele tips.

Elke afwerking vraagt een specifiek onderhoud.

Hout is een prachtig natuurproduct dat afkomstig is van loof- en naaldbomen. Meubelontwerpers verwerken dit materiaal dan ook maar al te graag in hun collecties. Houten meubels vragen om een goed en grondig onderhoud. Alleen als je ze met de juiste onderhoudsproducten behandelt, blijven ze langer mooi. De afwerking van het hout zal bepalen welk onderhoudsproduct je nodig hebt. Onze interieuradviseurs kunnen je in de winkel concrete tips geven over het onderhoud van je nieuwe houten meubels.

 

Welke producten mag je gebruiken?

Het type product is afhankelijk van de manier waarop de houten meubels afgewerkt zijn. In onze winkel vind je een ruim aanbod onderhoudsproducten van Oranje (Royal Furniture Care). Houten meubels (massief of gefineerd) kunnen worden afgewerkt met de volgende producten:

Afwerking met lak

Lak heeft de eigenschap om het meubel te kleuren en/of te beschermen tegen onder meer warmte- en vochtkringen. Lak is verkrijgbaar als kleurloze lak (mat, halfmat, zijdemat of glans), als transparante kleurlak of als dekkende kleurlak. Het onderhoudsadvies voor deze soorten lak zijn de Wood Care Kits Matt PolishElite Polish of Shine & Fix.

Afwerking met was

Was wordt meestal aangebracht op onbehandelde meubels, op meubels die voorzien zijn van een beitslaag of op meubels die reeds met was behandeld zijn. Deze afwerking met was geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan het meubel. Meubels die afgewerkt zijn met een waslaag, vragen op regelmatige basis een onderhoudsbeurt. Het onderhoudsadvies voor deze soorten hout zijn de Wood Care Kits WaxOil of Greenfix.

Afwerking met olie

Is je houten meubel afgewerkt met een olielaag? Dan zal het hout minder snel vloeistoffen opnemen waardoor de kans op vlekken en kringen kleiner wordt. De olie dringt zich namelijk in het hout, waardoor het hout verzadigd raakt. Echter geeft een olielaag niet dezelfde bescherming dan een laklaag. Maar hiermee kan je wel beter de natuurlijke uitstraling van een meubel behouden, omdat het hout niet gaat glanzen en de nerf in het hout sterk voelbaar blijft.

Eikenhout, notenhout, teak, en beukenhout zijn geschikt voor deze olielaag. Om je meubel zo lang mogelijk mooi te houden, raden we je aan om het hout drie keer per jaar te behandelen. Het onderhoudsadvies voor deze soorten hout is de Wood Care Kit Greenfix.

Teak hout

Teak is een redelijk harde houtsoort die afkomstig is van de teakboom. Deze boom groeit voornamelijk in Indonesië en India. Deze houtsoort kent een matig grof tot grove nerfstructuur en de kleur ervan is lichtbruin tot goudbruin. Het oppervlak voelt tamelijk zacht of vettig aan, doordat er zich olieachtige stoffen in het hout bevinden. De grote klimaatverschillen tussen Azië en Europa zorgen ervoor, dat het hout 'leeft'. Dat betekent dat kleine scheurtjes kunnen ontstaan. Dat bepaalt eveneens het authentieke karakter van teak. Het onderhoudsadvies voor dit soort hout is de Wood Care Kit Teakfix.

Onbehandeld hout

Ook onbehandeld hout vraagt nog wel enige vorm van bescherming. Toch wordt er bij deze houtsoort geprobeerd om de uitstraling en kleur zo natuurlijk mogelijk te houden. Het onderhoudsadvies voor dit soort hout zijn de volgende producten: klik hier.

 

Welke samenstellingen bestaan er?

Houten meubels komen voor in verschillende samenstellingen. Deze samenstelling zal ook voor de prijs en kwaliteit van het meubel een belangrijke rol spelen. Het spreekt voor zich dat massief houten meubels duurder en duurzamer zijn. We onderscheiden 2 soorten.

 • Meubels gemaakt van 100% massief hout
 • Meubels gemaakt van plaatmateriaal met daarover een afwerkmateriaal. Dit plaatmateriaal bestaat uit grove of fijne houtvezels, die onder zeer hoge druk samengeperst worden (zoals spaanplaat, MDF of HDF)

Zo bestaan er de volgende afwerkmaterialen op het plaatmateriaal:

 • Fineer (een zeer dun laagje echt hout)
 • Harde kunststof (kunststoflaag in verschillende dekkende kleuren)
 • Kunststoffolie (een folielaag die voorzien is van een houtstructuur)
 • Gelakte MDF (MDF voorzien van een laklaag in een dekkende kleur)

 

Waar komt dit hout vandaan?

Zoals je merkt, bestaan er zeer veel verschillende houtsoorten. Ook in onze buurlanden vind je een rijkdom aan hout. Het type boom waarvan het hout verwerkt wordt, zal de de structuur en de kleur van het massieve hout bepalen. Hieronder ontdek je alvast de meest voorkomende houtsoorten die in onze meubels verwerkt worden.

Loofbomen

Deze komen voor in Amerika, Europa en Azië. Omdat ze langzamer groeien in vergelijking met andere houtsoorten, is hun hout harder. Voorbeelden hiervan zijn eiken, mahonie, noten, berken, beuken, kersen, teak en andere tropische hardhoutsoorten zoals bangkirai of sisam.

Naaldbomen

Deze komen ook dichter bij huis voor, zoals in Nederland en Scandinavië. Dit hout kenmerkt zich dan weer door een snelle groei, waardoor het een relatief zachtere houtsoort is. Voorbeelden hiervan zijn lariks, vuren, grenen en den.

Kernhout en spinthout

Kernhout is hout uit de diepste kern van bomen. Spinthout is eigenlijk net het tegenovergestelde. Dat hout komt dan weer uit het buitenste deel van de boom. Hierdoor is er een duidelijk kleurverschil zichtbaar tussen beide houtsoorten. Spint is veel lichter van kleur dan kernhout.

Hoe maak je houten meubels schoon?

De eettafel is een van de centrale plaatsen in huis. Aan tafel wordt er gegeten, gepraat, gelachen, ... geleefd! Het is dan ook belangrijk dat je houten eettafel gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is. Kruimels en stof verwijder je het best met een droge of een licht vochtige doek. Mors je met drinken, dep de vloeistof dan zo snel mogelijk op, zodat deze niet in het hout gaat trekken. Een goed onderhoudsproduct kan al veel schade voorkomen, dus informeer hier zeker goed naar bij je aankoop in onze winkel. 

Beitel deze 5 tips in je hoofd.

Deze belangrijke onderhoudstips zullen je geen houten kop bezorgen. Een eerste basisregel? Ga altijd met respect en zorg om met je houten meubels.

 • Gebruik altijd onderzetters onder glazen en hete potten en pannen.
 • Plaats je houten meubels nooit in direct zonlicht. Hout is namelijk zeer gevoelig voor verkleuring.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in de kamer, van 50 tot 60%. Hout kan ‘leven’ en dus ook vervormen of trekken bij droogte.
 • Onderhoud je houten meubels minimaal drie keer per jaar, afhankelijk van de houtsoort en steeds met een geschikte onderhoudsproduct.
 • Heb je een houten eettafel? Die kan je best iedere dag schoonmaken met een schone doek die je een beetje vochtig maakt.
Inspireer anderen