Hoe onderhoud je een stoffen zetel?

We geven je graag enkele handige onderhoudstips, zodat jouw stoffen zetel er langer als nieuw blijft uitzien.

Hoe bescherm je jouw zetel tegen vlekken?

Koop je een nieuwe zetel, dan is het logisch dat je die nieuwe aanwinst zo lang mogelijk in topconditie wilt houden. Morsen is menselijk, maar blijvende schade aan je salon wil je toch liever vermijden. Daarom hebben we een aantal nuttige onderhoudstips voor je opgelijst die ongetwijfeld van pas zullen komen. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?

Kies voor een Easycare of Aquaclean stof.

Een besmeurde of beschadigde zitbank zorgt al snel voor heel wat frustraties. Tenzij je een zetel hebt die bekleed is met zo'n revolutionaire en onderhoudsvriendelijke Easycare of Aquaclean stof. Maak het jezelf gemakkelijk: minder schrobben, meer genieten. Bij de meeste toonzaalmodellen ligt er een groot stalenboek met daarin allerlei kleuren en texturen. Onze interieuradviseurs maken je hier graag wegwijs in en leggen je voordelen van de verschillende stofcategorieën uit.

Twijfel je nog tussen een lederen zetel of een zitbank in stof? Easycare en Aquaclean stoffen zijn zeker even onderhoudsvriendelijk als lederen salons. Wist je dat er zelfs stofsoorten bestaan die bestand zijn tegen krabbende huisdieren? Het merk ROM heeft hier een interessant aanbod in. Informeer zeker naar de mogelijkheden in onze winkel.

Kies voor een Fibre Guard stof.

"Relax, it's a FibreGuard!" Deze stoffen zijn 100% levenskrachtig. 100% eenvoudig. 100% betrouwbaar. Ze bieden je het ultieme geschenk: gemoedsrust. In onze toonzaal vind je een aantal salons die met deze innovatieve Fibre Guard stoffen bekleed zijn. Het grote voordeel? Deze stoffen zetels zijn super gemakkelijk in onderhoud. Ideaal voor huishoudens waarin er geleefd mag worden. Heb je kleine kinderen, huisdieren, ...? Fibre Guard stoffen zijn de aangewezen oplossing voor zorgeloos en comfortabel wonen. Deze vlekbestendige stoffen zijn betrouwbaar en duurzaam dankzij de honderden tests die alle stofstalen ondergaan, vooraleer ze op de markt komen. Maak je dus niet langer zorgen als er eens gemorst wordt in de zetel.

Tijdens een demonstratie mochten we ons uitleven met fluo en ketchup. Met een beetje water en zeep haalden we de vlekken er gewoon weer af. Onze interieuradviseurs geven je hier graag meer advies over in de winkel.

Aquaclean, EasyCare en FibreGuard stoffen bieden je het ultieme geschenk: gemoedsrust

Gero's interieuradviseurs

Kies voor een Protexx behandeling.

Speel op safe en behandel meteen na aankoop je salon met Protexx. Dit product voorziet jouw nieuwe zetel dan van een beschermlaag die meer bestand is tegen het snel indringen van vuil en vloeistoffen.

Protexx in 3 zinnen

 • Optimale en onzichtbare bescherming van je stoffen salon
 • Gegarandeerd 3 of 6 jaar vlekvrij, afhankelijk van het gekozen pakket.
 • Toch een vlek? Een professionele firma verwijdert de vlek aan huis, zonder bijkomende kosten

Vraag advies in onze winkel

Spreek gerust een van onze interieuradviseurs aan. Zij kennen alle mogelijkheden per zetel, want geen enkel type stof is hetzelfde.

Beschermlaag tegen vloeistoffen en vuil

Mors je met koffie, frisdrank of zelfs met rode wijn? Als je salon een Protexx behandeling heeft gekregen, zullen deze vlekken gemakkelijker te verwijderen zijn. Er vormt zich als het ware een soort 'film' rond de stof, wat het indringen ervan gaat tegenhouden.

Onderhoud en reinig de zetel zelf.

Ook na de Protexx behandeling, kan je best de producten van Oranje (Royal Furniture Care) aanschaffen om nadien je salon mee te onderhouden en te reinigen.

Weet wel dat onbehandeld textiel moeilijker te reinigen is dan een zetel die wel een Protexx behandeling kreeg. 

Geen enkele stof is dezelfde. Zo kunnen we 3 grote groepen onderscheiden

 • Meubelstoffen gemaakt van 100% natuurlijke vezels
 • Meubelstoffen gemaakt van 100% kunstmatige vezels
 • Meubelstoffen gemaakt van een mix van natuurlijke en kunstmatige vezels

Alvorens je met een willekeurig product aan de slag gaat, vraag je best eerst advies in onze winkel.

 

Tips voor een dagelijks onderhoud

Losse rug-en zitkussens klop je best dagelijks op. We raden je ook aan om de stof glad te strijken op de plaatsen waar je gezeten hebt. Zo behoudt de zetel langer zijn vorm. Weet wel dat natuurlijke plooivorming normaal is. De mate waarin is eigenlijk afhankelijk van de kwaliteit van de stof, het type van onderste stoffering en de intensiteit van het gebruik. Het is onvermijdelijk en hoort nu eenmaal bij een stoffen zetel. 

Tips voor een wekelijks onderhoud

Een stoffen zetel kan je schoonmaken met een stofzuiger. Zo verwijder je vuil en stof dat zich doorheen de week heeft opgehoopt. Een smal mondstuk kan handig zijn om tot aan alle hoeken en spleetjes te geraken. Let er wel zeker op dat je de stofzuiger op een lage stand zet met weinig zuigkracht, want anders zal de stof sneller kunnen opwollen. Dat verschijnsel noemen we 'pilling', waarbij er stofvezeltjes los komen en kleine bolletjes gaan vormen. Mors je toch eens, dep het dan zeker snel op en laat de vloeistof nooit opdrogen. Wrijf ook zeker nooit over de vlek, want dan kan de stof ook sneller gaan opwollen. Lichtjes deppen volstaat, eventueel met een milde pH-neutrale zeep of aangepast reinigingsproduct.

Tips voor een jaarlijks onderhoud

Daarnaast is het aangeraden om je stoffen zetel om het jaar een grondige onderhoudsbeurt te geven. Zo worden vlekken, lichaamszouten en -vetten verwijderd en houd je de zetel hygiënisch. Hiervoor zijn de onderhoudsproducten van Oranje Furniture Care ideaal. In onze winkel vind je hiervan een volledig rek, vol producten. 

Sommige stoffen salons hebben afneembare hoezen. Lees zeker goed de instructies van de fabrikant om te controleren of ze in de wasmachine mogen, al dan niet. Je kan ze eventueel ook naar een droogkuis brengen, maar hierover win je ook best eerst advies in. Als je de hoezen niet kan verwijderen, kan je ze zelf met droogschuim kuisen, maar zorg er wel altijd voor dat je de juiste producten gebruikt om schade te vermijden.

Vergeet niet na iedere intensieve reiniging je salon opnieuw met een beschermend product te behandelen. Dat bespaart je daarna heel wat tijd en moeite wanneer je toch eens een vlek zou maken.

Welke stevigheid en vulling verkies je?

Hou je van een super zachte vulling waar je helemaal in wegzakt? Of wil je een zetel kopen met extra stevige zitplaatsen? Ook hierover zijn de meningen verdeeld. De beste manier om het zitcomfort te bepalen, is door een bezoek te brengen aan onze toonzaal. Zo kan je zelf het zitcomfort van de verschillende modellen vergelijken en de meest comfortabele zetel eruit kiezen. 

Als je voor stof gaat, kies dan best een zetel die hoog scoort op de Martindale test. Deze test wordt gedaan om de stevigheid van een stof te meten. Wanneer een stof geweven wordt, moet ze voldoen aan de Europese norm. Al onze meubelstoffen worden trouwens zeer streng getest en zijn geschikt voor een normaal tot zwaar huishoudelijk gebruik. Uit die Martindale test blijkt ook hoe snel een stof zal slijten als het in contact komt met andere ruwere stoffen, zoals bijvoorbeeld kledij. Hoe hoger het aantal ‘toeren’ bij het weven ligt, hoe steviger de stof zal zijn. Dan slijt ze bijgevolg trager en zal ze langer haar mooie vorm behouden. Vraag hier dus zeker altijd naar.

6 don'ts voor je stoffen zetel.

Heel wat beschadigingen of een versnelde slijtage kan eenvoudig vermeden worden door voorzichtig en met respect met je nieuwe zetel om te springen. Wees dus zeker waakzaam voor het volgende:

 • Let op voor scherpe voorwerpen en kledingstukken, zoals riemen of ritsen en sierspijkers aan jeansbroeken.
 • Ook eten en drinken in de zetel kan vaak voor problemen zorgen.
 • Voorkom dat je zetel in direct zonlicht staat. Een gordijn of zonnewering kan ervoor zorgen dat je zetel minder snel gaat verkleuren.
 • Ook al is er veel volk over de vloer, gebruik de armleuningen nooit als extra zitplaats. Ook wanneer je de zetel verplaatst, mag je nooit kracht zetten op deze arm- en leuningen.
 • Kids kunnen heel enthousiast zijn, maar staan of springen in de zetel is een absolute no go.
 • Vermijd dat je huisdieren aan je zetel komen krabben of bijten. Leer hen vanaf het begin aan dat de zetel een danger-zone is. Voorzie liever een knus en comfortabel nestje naast de zetel. Wist je dat er speciale stoffen bestaan die huisdieren omwille van de speciale textuur echt niet kunnen verdragen? Informeer hier zeker naar in onze winkel.

 

Hoe onderhoud je een lederen zetel?

Heb je een lederen salon? Hiervoor heb je andere, aangepaste onderhoudsproducten nodig. Lees onze onderhoudstips hier.

 

Inspireer anderen